El protagonisme de la dona als museus de Vilanova i la Geltrú

Sempre s’ha parlat de la funció social dels museus i de la seva repercussió en la nostra societat. El paper dels museus és obvi pel que fa a la preservació de la nostra història i la nostra identitat però, sovint oblidem el seu paper de transformació de la nostra societat en el present. Això és el que els diferents museus de Vilanova i la Geltrú pretenen en l’organització d’interpretacions de contes on les protagonistes són dones. El programa Hi havia una vegada… Dones. Als museus de Vilanova i la Geltrú pretén així posar de manifest que el paper de la dona històricament ha estat silenciat i que convé explicar que en tots els àmbits hi ha hagut dones que també han liderat projectes socials i culturals arreu.

Els museus de Vilanova i la Geltrú (la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l’Espai Far, el Museu Romàntic Can Papiol, el Museu del Ferrocarril de Catalunya i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes) han programat diferents interpretacions de contes amb personatges femenins com a protagonistes. Les programacions són les següents:

– Dissabte 16 de març a les 11.30 hores a la Masia d’en Cabanyes amb “Dones, donetes i donasses, escriptores i poetes”, parlaran Rosa Mª Nogué,  Teresa Costa-Gramunt i de Rosa Soler Vendrell.

– Dissabte 23 de març a les 11.30 hores al Museu del Ferrocarril de Catalunya amb “Les guardeses, les primeres ferroviàries” a càrrec de Monte Panero.

– Dissabte 30 de març a les 11.30 hores a l’Espai Far amb “La reina de Saba dels mars del sud” a càrrec de Montse Panero.

– Dissabte 4 de mai a les 17.30 hores a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer amb “Frida Kahlo” a càrrec de l’actriu Carme Jariod.

– Diumenge 12 de maig a les 12.30 hores al Museu Romàntic Can Papiol amb “Coco Chanel” a càrrec de l’actriu Carme Jariod.

Que el relat i la interpretació dels contes ens ajudin a entendre el protagonisme que ha tingut la dona al llarg de la història i, sobretot, ens ajudin a donar-los el protagonisme que els pertoca en la societat dels nostres dies!

Leave A Reply

Navigate