No tots els pobles i ciutats disposen del mateix patrimoni perquè cada municipi té la seva història, el seu llegat i les seves particularitats. El patrimoni ens ajuda a explicar la història, els orígens i l’evolució de les nostres viles però, és necessari construir un relat coherent, cohesionat i entenedor. Per això ens és imprescindible saber quins són els elements patrimonials potencials i que més ens ajuden a explicar el nostre municipi.
Sovint ens trobem amb municipis que tenen un batibull de patrimoni impressionant: diferents museus o centres d’interpretació, unes restes arqueològiques dels íbers, unes ruïnes romanes, una ermita romànica, una col·lecció privada d’un col·leccionista, uns edificis modernistes, uns d’altres indians, la casa nadiua d’un personatge il·lustre, etc. Cada conjunt patrimonial es pot explicar sol però, no té sentit explicar el patrimoni com a elements aïllats l’un de l’altre. El patrimoni és el resultat d’un passat, d’un present i influirà en un futur. Els diferents elements patrimonials d’un municipi s’han d’explicar de manera conjunta, connectada i adquirint un relat històric i que ens ajudi a explicar el municipi des dels seus orígens fins a l’actualitat.
El patrimoni és, indiscutiblement, un element de promoció del municipi perquè esdevé un atractiu turístic i cultural al territori. És a través d’aquests que molts pobles han volgut crear una marca o ser un referent turístic concret partint del patrimoni del que disposen. Uns bons exemples els tenim amb el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu del Suro de Pafrugell, el Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, el Centre d’Interpretació del Catarisme de Bagà o el Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní d’Anoia.
Però no tots els municipis ho tenen tant fàcil, posar una etiqueta és difícil quan tens un patrimoni molt divers. I és aquí on cal posar l’èmfasi en el discurs que s’utilitza per explicar el municipi tot connectant els diferents elements patrimonials. Aquest és el cas de la vila de Sitges, una vila amb molt de patrimoni i d’alt interès. Trobem les col·leccions dels Museus de Sitges (Cau Ferrat i Maricel), el Museu Romàntic, patrimoni dels indianos, íbers, romàntics, modernistes, noucentistes però fins al moment no teníem cap espai per donar relat al municipi i explicar els seus orígens.
El projecte de rehabilitació de Can Falç de Sitges és doncs, un projecte que la vila necessitava per donar relat a tot el seu patrimoni i explicar el municipi. La recuperació de Can Falç donarà valor al passat agrícola i mariner de la vila i ajudarà a difondre de manera conjunta tot el seu patrimoni. El mateix passa ben a prop amb el Centre d’Interpretació del Far de Vilanova i la Geltrú (veure article anterior del desembre de 2012 sobre aquest projecte) que s’inaugurarà aquest estiu on a través d’aquest equipament patrimonial es construirà un discurs sobre el llegat patrimonial de tota la ciutat per explicar-la en el seu conjunt i no de manera fragmentada.