El Palau Novella i la comunitat budista al Parc Natural del Garraf

Una de les joies indianes de la comarca del Garraf es troba ben aïllada i per visitar-la cal anar-hi expressament amb cotxe, a peu o amb bicicleta endinsant-se pel Parc Natural del Garraf. S’hi pot anar des de Castelldefels o des d’Olivella i el camí ens permet albirar les diferents muntanyes d’extensió forestal de la comarca amb algunes zones de conreu de vinya que identifiquen l’indret com a part del territori penedesenc. Sens dubte, em refereixo al Palau Novella de la Plana Novella d’Olivella que es troba al bell mig del Parc Natural del Garraf i que, avui dia, és propietat de la comunitat budista Sakya Tashi Ling. La seva visita ens permet apreciar l’immoble amb els elements arquitectònics d’estil eclèctic, alhora, que ens ofereix la possibilitat de conèixer el budisme i les seves tradicions.

El Palau Novella data del 1892 i fou un encàrrec de l’indià Pere Domènech i Grau. Les dimensions de l’edifici es deuen a que fou una colònia agrícola, tot i que, amb l’arribada de la fil·loxera, estigué pocs anys en funcionament. Actualment, la comunitat budista no dóna ús domèstic a l’immoble i manté l’edifici principal com a espai expositiu de la cultura tibetana. La visita al palau ens permet admirar, entre altres, la sala dels budes, el saló daurat, el menjador originari, el bany neoàrab o el safareig gaudinià. Les diferents sales exposen màscares, instruments, vestits i estris diversos de la comunitat budista, a l’igual que un seguit de figures de Buda representat de maneres diferents.

És curiós observar els canvis d’estil decoratiu en les diferents cambres de l’edifici barrejant així pintures neoclàssiques occidentals amb pintures orientals pròpies de la cultura tibetana. Aquest fet el trobem, per exemple, en la sala que utilitza la comunitat per a les recepcions oficials. L’escalinata de l’edifici és pròpia de cases benestants on correspondria entrar a les diferents cambres i veure-hi mobiliari de grans dimensions i amb relleu, diferents secreters de caoba, grans làmpades de vidre, miralls alts i retrats dels propietaris… Però no, els elements indians els trobem en l’estructura arquitectònica i els elements decoratius de l’edifici.

La façana principal de l’edifici ve precedida per una font d’aigua i per unes escalinates amb una escultura d’un griu a banda i banda. Dos medallons amb els rostres dels propietaris a la paret principal acompanyen dues columnes neoclàssiques inspirades en l’estil jònic a l’espai de l’entrada, deixant la majestuosa porta de fusta en un segon pla. L’immoble té tres plantes, sent la primera, la planta noble original amb la balconada amb els tres grans finestrals que donen singularitat a l’edifici. L’edifici principal ve acompanyat d’altres dependències pròpies per a les activitats agrícoles on ara hi trobem el bas, la botiga, la recepció i altres dependències de la comunitat. L’edifici de la capella catòlica s’ha respectat amb les imatges de diferents sants i mares de déu presidides per un Sagrat Cor col·locat dalt del petit altar.

La visita la realitzen diferents membres de la comunitat budista que exposen la seva història com a comunitat, les ensenyances de Buda, les tradicions tibetanes i les diferents branques del budisme. Com que aquest és un tema que atrau els curiosos, els que realitzen les visites guiades estan oberts a respondre totes aquelles inquietuds i dubtes que tingueu sobre aquesta manera de viure. Des de 1996 que la comunitat està allotjada al Palau Novella i realitzen cursos, jornades espirituals i visites al Palau tots els dissabtes, diumenges i festius (cal comprovar disponibilitat i horaris).

Als voltants del Palau Novella trobem l’única estupa que tenim a Catalunya, monuments com a grans centres d’energia preparats des dels fonaments seguint diversos rituals, el llac romàntic -que ara es troba en procés de remodelació i restauració- i diversos camins que ens endinsen pel Parc Natural del Garraf i que, entre altres, ens duen per les diferents masies catalogades del municipi d’Olivella. Si un dia no sabeu com omplir-lo, el Palau Novella us espera!

 

1 Comment

  1. M. Mercè Alsina i Carbonell Reply

    Molt interessant, curiós i entenedor.

Leave A Reply

Navigate