El nou Museu de les Cultures del Món de Barcelona

A mitjans de febrer va obrir a Barcelona el Museu de les Cultures del Món que mostra una lesecció de les més de 30.000 obres dels fons del Museu Etnològic de Barcelona i la col·lecció Folch, una de les col·leccions d’art de cultures no occidentals més importants de Catalunya. El Museu de les Cultures del Món ens convida a endinsar-nos en les diferents manifestacions artístiques i culturals d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania mitjanánt les diferents peces de la col·lecció permanent i des d’una perspectiva pluridisciplinar. Les jornades de portes obertes amb entrada gratuïta s’acaba el dimarts 7 d’abril, és doncs, una bona activitat per fer en família durant aquesta Setmana Santa.

La visita comença a la planta baixa on hi ha la recepció, la botiga i els diferents serveis d’atenció al públic. Els edificis que allotgen el museu són la casa Nadal i la casa del Marquès de Lió del carrer Montcada que, abans d’obrir el museu, han estat rehabilitades i són dignes de dedicar-hi una mirada atenta al llarg de la visita. La Casa Nadal era propietat de Jeroni Nadal i respon a una casa senyorial de tipologia de palau medieval i la Casa del Marquès de Lió és també una casa senyorial que allotjava famílies benestant de la ciutat, entre les quals destacaven la del Marquès de Lió. Entre altres elements destacats, trobem el pati central de l’entrada amb els diferents arcs, les diferents finestrons amb elements decoratius de pedra, els embigats policromats medievals de la planta noble o els arcs de volta catlana de la planta baixa. Al llarg de la visita podrem trobar panells en format de semicircumferència que ens aniran explicant l’orígen i la història de les diferents sales i parts d’aquests dos edificis emblemàtics.

L’entrada al museu comença amb un planisferi del món lluminós que va girant i que va mostrant diferents objectes de la col·lecció a mesura que s’apropa el territori de la seva procedència. És una manera de dir: “A través dels objectes que es mostren al museu podreu conèixer les diverses cultures d’arreu del món sense necessitat de desplaçar-vos”. L’exposició està dividida pels quatre continents no europeus de la procedència de les peces: Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, amb un color identificatiu per a cada un d’ells. Alhora, el contingut de l’itinerari expositiu és del tot transversal i pluridisciplinar, tractant així aspectes etnològics, sociològics, històrics, artístics, religiosos, etc.

Els diferents objectes es mostren de forma amable, ample i clara amb vitrines i expositors de color blanc. Les peces van acompanyades de carteles explicatives, audiovisuals, projeccions, mapes de localització i panells explicatius per a cada apartat en tres llengües (català, castellà i anglès). Cal reconèixer i destacar que la disposició de la museografia al llarg de la planta baixa i la planta noble és excel·lent. Sembla com si cada espai hagués estat dissenyat per allotjar les peces que s’hi mostren i no al revés.

Hi ha la possibilitat de fer una visita ràpida fent el seguiment de les peces destacades mitjançant el plànol-guia del museu que et donen a l’entrada o de fer servir l’audioguia per aprofundir molt més la vostra visita. Al llarg del museu l’accessibilitat està garantida, hi ha seients per seure, sales amb projeccions i interactius digitals per ampliar la informació. A la segona planta hi ha una sala destinada a l’aprenentatge i, sobretot, a les activitats familiars i educatives. Un dels punts forts del museu n’és també la molt bona atenció del personal que us trobareu tant a la recepció com en les diverses sales del museu i que us faran la visita molt més agradable.

Leave A Reply

Navigate