La Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú exposa des de mitjans de maig la col·lecció dels dotze gravats de la sèrie Disparates de Goya en un nou espai expositiu que enllaça amb el discurs del col·leccionisme del segle XVIII i del sorgiment de la burgesia com a nova classe social. La família Cabanyes és un bon exemple que ho exemplifica; la seva sensibilitat per l’art, la ciència i la cultura i, alhora, la seva posició privilegiada i l’esperit romàntic d’alguns membres de la família van incentivar l’afany pel col·leccionisme dels Cabanyes durant el segle XIX. La seva col·lecció pictòrica, d’instruments musicals, de mobiliari de l’època, d’objectes científics i la seva biblioteca ve ampliada per aquesta col·lecció de dotze estampes pertanyents a la sèrie Disparates realitzades per Francisco de Goya.
La sala que allotja aquests exemplars destaca per la seva obscuritat i és precisament aquesta obscuritat la que vol donar discurs a l’espai tot connectant-lo amb el moviment del Romanticisme. És evident que la poca llum de l’espai ajuda a la preservació de les peces i, alhora, el control de la il·luminació sobre d’aquestes en millora la seva exposició i contemplació per part del visitant. Fins al moment una part d’aquests gravats estaven exposats en una de les parets de la biblioteca de la Masia dels Cabanyes i passaven desapercebuts. L’estudi de Rosa Vives, catedràtica de la Universitat de Barcelona, va permetre autentificar els gravats, donar-los el valor que els pertocava i avui tenen un espai propi que els fa ser un dels elements destacats del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) de Vilanova i la Geltrú.
La sèrie dels gravats es contextualitzen en el retorn del rei Ferran VII i, en conseqüència, amb l’absolutisme. L’artista vol ser crític amb la societat i amb aquests gravats posa de manifest la falsedat, la incoherència i la manca de criteri de la gent. L’obscuritat que acompanya l’espai reflecteix l’obscuritat de l’artista en el moment, l’obscuritat emocional, el desconcert, la malfiança, la incomprensió i fins i tot la desesperació davant una societat que no pot entendre. No pot entendre, per exemple, que aquells que anaven en contra de la monarquia, amb el retorn del rei siguin ferms súbdits i defensors seus.
Els dotze gravats esdevenen la sèrie més crítica i personal de l’artista que utilitza l’aiguafort i l’aiguatinta per aconseguir precisió en detalls i al mateix temps indefinicions i obscuritats en l’atmosfera. El caràcter misteriós i els clarobscurs de les estampes venen donats per l’ús de l’aiguatinta i, per contra, l’aiguafort aporta precisió en determinats detalls per captar l’atenció i el significat de cadascuna de les obres. Dites com: “la que mal marida nunca le falta que diga”, “reniego al amigo que cubre con alas y muerde con el pico”, “por temor no pierdas honor” o “tras el vicio viene el fornicio” esdevenen veritats com a temples en el significat caricaturesc que Goya els ha donat en relació amb el context de l’època.
Una crítica a la societat del moment que podria perfectament traslladar-se a l’actualitat. Els gravats de Goya doncs, esdevenen obres de màxima actualitat que ens ajuden a reflexionar, analitzar i fer-nos preguntes sobre el paper de cadascú en la societat actual. En aquest sentit, la visita a l’espai contempla una estona de visita lliure on el visitant pot intimar i dialogar amb cada gravat per extreure’n el seu propi significat. La visita a l’Espai Goya de la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú doncs, no et pot deixar indiferent. A què esperes per visitar-lo?