Aquests últims dies hem anat observant com han anat esdevenint diversos fets al nostre país que ens obliguen a replantejar les nostres institucions culturals i donar-los el paper que els pertoca en la nova situació política de Catalunya. El passat 1 d’octubre la majoria dels catalans vam decidir que Catalunya esdevingués un estat independent, de dret i democràtic en forma de República i el passat divendres 27 d’octubre el Parlament va adoptar aquest mandat proclamant la República Catalana. Davant d’aquesta nova situació, cal preguntar-nos quin paper han de jugar les nostres institucions museístiques en la construcció del relat nacional i la creació i difusió de coneixement. I amb aquest replantejament, és evident que el Museu Víctor Balaguer -que havia de ser el museu nacional de Catalunya- hi té un paper rellevant.
El que ens fa ser diferents respecte la resta de pobles i indrets del món és la nostra manera de ser i nostra manera de viure. Som el que som per la cultura que ens defineix i, en el cas català, som el que som gràcies al moviment de la Renaixença. És amb aquest moviment que un seguit de personatges van apostar per la producció artística i cultural en llengua catalana i no van permetre l’oblit d’un poble i d’una cultura malgrat la derrota del 1714. Víctor Balaguer va creure en la llengua i la cultura catalana, fou un poeta de la Renaixença i, entre altres, un impulsor de la recuperació dels Jocs Florals. El moviment de la Renaixença va marcar les bases del posterior catalanisme polític, va permetre l’efervescència de la producció artística i cultural del nostre país i és un capítol fonamental en la història del nostre país i de la nostra llengua, cultura i identitat.
Catalunya havia d’obrir-se a Europa i al món i Víctor Balaguer va voler construir un referent nacional a Vilanova i la Geltrú. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer és un reflex d’un moment de reafirmació nacional, de bulliment cultural i de desenvolupament social i econòmic del país. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer és la proposta cultural de projecció nacional catalana més idònia per reflectir d’on venim i el perquè hem arribat on hem arribat. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va néixer per situar-se al mapa i projectar la cultura i la nació catalana arreu. És per això que és necessari apostar fermament per aquesta dimensió nacional de la nostra institució i convertir-la en un referent museístic nacional que expliqui un dels períodes més importants de la nostra història.
Si la República Catalana es construeix des dels municipis, bastim-la doncs amb un dels estendards culturals indispensables en el relat històric, cultural i nacional del nou estat que acaba de néixer.
Jordi Medina Alsina