Durant la primera setmana d’octubre el Museu del Ferrocarril de Catalunya va ser al Congrés Internacional d’Educació i Accessibilitat en museus i patrimoni que es va celebrar a Lisboa. Dins el programa d’aquest congrés hi havia la ponència “Replantejar un museu apostant per l’accessibilitat. El cas del Museu del Ferrocarril de Catalunya” on el museu presentava el Projecte d’Accessibilitat i Inclusió que està desenvolupant. El congrés va servir per intercanviar experiències, compartir formació i exposar les noves tendències en aquest àmbit davant de museus i equipaments patrimonials d’arreu del món.
L’origen del projecte rau en la subvenció de gairebé 2 milions d’euros que el museu va rebre a finals de 2015 per poder rehabilitació de la gran nau originària del 1881 i de diferents espais del museu. Aquest fet suposa un replantejament global de l’espai expositiu del museu i de la seva museografia, una oportunitat per bastir un museu propi del segle XXI on l’accessibilitat i la inclusió hi siguin presents des del seu inici. Amb aquesta voluntat i aquest context neix el Projecte d’Accessibilitat i Inclusió del Museu del Ferrocarril de Catalunya que s’anirà desenvolupant al llarg dels propers anys de forma paral·lela amb les obres de rehabilitació dels diferents espais i les millores de la museografia.
Coneixedors del IV Congrés Internacional d’Educació i Accessibilitat en Museus i Patrimoni, des del museu vam presentar una proposta de ponència que va ser acceptada i es va incloure al programa. Així, vam presentar el Projecte d’Accessibilitat i Inclusió davant d’experts en la matèria i museus d’arreu del món qui van rebre amb interès el projecte per poder-lo exportar en altres centres patrimonials. La major part de les ponències tractaven accions puntuals mentre la del Museu del Ferrocarril presentava un projecte global, transversal i permanent en el temps.
En els propers mesos el projecte es materialitzarà en la realització d’uns mòduls multisensorials que acompanyaran la futura museografia del museu explicant els diferents àmbits temàtics del discurs musològic. I de cara l’any vinent es realitzará un audiovisual de benvinguda al museu en diversos idiomes, subtitulació, audiodescripció i traducció a llenguatge de signes. La realització d’aquest projecte suposa, evidentment, el treball conjunt de diferents professionals i l col·laboració de diferents entitats i plataformes que promouen la inclusió.
Amb el desenvolupament d’aquest projecte doncs, el Museu del Ferrocarril de Catalunya persegueix que cada persona, independentment de la seva diversitat funcional, pugui fer la visita el màxim d’autònoma possible. El Museu del Ferrocarril de Catalunya vol esdevenir així, un referent en accessibilitat i inclusió dins el món museístic i patrimonial.
Enhorabona!
Jordi Medina Alsina