L’exposició de la Fundación Francisco Godia de Barcelona s’emmarca dins de la commemoració del quart centenari de la mort de El Greco i reflecteix la influència d’aquest pintor cretenc en l’obra de Santiago Rusiñol fins al punt de crear un diàleg entre l’obra d’aquests dos autors. L’exposició ha estat produïda entre la Fundación Godia i els Museus de Sitges.
És ben sabut que Rusiñol va establir al Cau Ferrat de Sitges la seva casa-taller que acollia també la seva col·lecció de ferro forjat -d’aquí el seu nom-. Aquest espai esdevingué la Meca dels modernistes on diferents artistes es trobaven i vivien i experimentaven l’art en la seva globalitat. L’art s’entenia des d’una dimensió total que incloïa les diverses tipologies (música, teatre, pintura, poesia…) i d’aquí que s’organitzessin les festes modernistes on diferents artistes podien mostrar i intercanviar expressions sobre les seves noves produccions. Rusiñol fou també un artista en diferents vessants i un líder indiscutible del Modernisme.
Per a Rusiñol El Greco va ser el seu guia artístic, simbolitzava el desig de modernitat i, fins i tot, el considerà un “home modernista del seu temps”. L’interès ja no reposa tant en el que es pinta sinó en el com es pinta, en el què es vol transmetre. Es persegueix allò subjectiu, l’espiritualitat i la psicologia dels personatges. Es projecta una mirada crítica sobre la realitat i s’anhelen aires de regeneració, de renovació i de -evidentment- modernitat. Rusiñol es bolca en l’obra de El Greco per aprendre a representar la realitat subjectiva i aquesta exposició aconsegueix establir un fabulós diàleg entre l’obra d’aquests dos artistes.
L’exposició mostra obres dels Museus de Sitges, del Museu Nacional d’Art de Catalunya, del Museu del Greco de Toledo, de col·leccions particulars, del Museu Picasso de Barcelona, de la Biblioteca Nacional de Catalunya i de l’Institut del Teatre. És doncs, una mostra única que ens permet adquirir una visió global i molt ben analitzada entorn a la influència que El Greco va tenir en Santiago Rusiñol i, fins i tot, en la vila de Sitges i en el Modernisme català.
I dit això, deixeu-me recordar-vos l’arribada dels dos Grecos a Sitges. Quan Santiago Rusiñol va rebre les dues obres de El Greco que havia comprat a París el 1894, aquestes dues obres van anar en processó des de l’estació de tren fins al Cau Ferrat i van anar mostrant-se com a emblemes patriòtics o religiosos pels vilatans i diversos artistes i intel·lectuals de l’època. Aquest fet doncs, mostra la importància de El Greco no només en l’obra de Rusiñol sinó també en els valors i els ideals que el Modernisme perseguia.