El Carnaval de Vilanova: una festa de la gent i per a la gent

S’ha escrit molt sobre la festa de Carnaval i més sobre el Carnaval de Vilanova com un dels més importants i característics del país, no pretenc doncs ampliar ressenyes històriques o reflexionar sobre el seu origen sinó sobre la seva actualitat. En uns moments on el pa de cada dia són les restriccions econòmiques és d’admirar que esdeveniments com aquest seguixin amb tanta efervescència i vitalitat com ho fa el Carnaval de Vilanova.

És cert que hi ha hagut canvis, sobretot el fet que enguany el sermó del Carnestoltes hagi estat abans de l’Arrivo i no al revés com havíem fet fins ara, però els canvis ens serveixen per adaptar-nos als nous temps i a les noves demandes i necessitats. Ens serveixen per remodelar allò que no acaba de funcionar i reafirmar i potenciar allò que funciona. Precisament són els canvis el que ens demostren que la festa és més viva que mai.

L’escena i el sermó del Carnestoltes d’enguany amb tots els membres del Ccunnilingus i els seus rituals ha servit de reflexió sobre l’essència més sagrada del Carnaval de Vilanova on, no se sap com, però tots plegats ens transformem per passar una bona estona, riure, anar emmascarats i fer sàtira de nosaltres mateixos. I és que el Carnaval de Vilanova també és el reflex d’una manera de ser i de viure, de llunatisme vilanoví. Riure’s d’un mateix és molt sa i ens ajuda a veure les coses d’una altra manera.

El paper de les entitats és clau en celebracions com el Carnaval. La voluntat d’organitzar-ho sense un interès econòmic darrere és el que fa viable i manté l’esperit independent d’una festa on tothom en pot sortir esquitxat. I malgrat la sàtira, el carnaval és una festa de la gent i per a la gent, una festa que cohesiona, una festa on tothom qui vulgui està cridat a participar-hi, una festa del, al i pel carrer.

El resultat dels diferents actes de Carnaval acostuma a ser un exitàs, a alguns els hi pot agradar més o menys, però el que no es pot posar en dubte és l’esforç, les ganes i la il·lusió que els membres de les diferents entitats hi han posat. El recel i la pugna entre entitats, a vegades ens fa ser molt cruels i destructors amb la feina que han fet uns altres, i potser caldria aquí un xic d’empatia amb la resta perquè la riquesa del Carnaval precisament és el resultat del cúmul d’actes organitzats per les diferents entitats.

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú no és d’uns ni d’altres sinó de les entitats i de la gent. Aquest fet l’han sabut molt bé transmetre i plasmar els creadors del cartell del Carnaval d’enguany, on amb un marc tothom qui vulgui pot fotografiar-se i penjar-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #LaSàtiraÉsNostra. No ha estat un cartell tancat sinó que la gent se l’ha fet seu i ha tingut molt de ressò a les xarxes. Fins i tot altres poblacions veïnes, que fan gala de tenir un carnaval millor, han utilitzat el cartell i han apostat per una etiqueta reivindicant que la sàtira també és seva.

L’excel·lència de la festa doncs, queda palesa en aquesta participació, col·laboració, sàtira, ganes de fer i de fer festa, il·lusió, esforç i disbauxa. I és que, gràcies a totes les entitats i a tota la gent que el fa possible, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú és el millor que hi ha!

Leave A Reply

Navigate