El buit de Sixena amb el 155

El conflicte de Sixena ja fa anys que dura i com tot conflicte jurídic requereix d’un seguit de recursos que es van interposant fins arribar a la resolució final definitiva. En el cas actual de Sixena s’ha executat una sentència provisional sense haver-hi la sentència definitiva i sense tenir en compte les resolucions administratives ni els informes de conservació que aconsellaven no executar el trasllat fins que no es resolgués de forma definitiva el procés judicial. Els interessos polítics s’han sobreposat als de les obres d’art.

Cal contextualitzar el cas per adonar-se de l’aprofitament d’una situació política per executar uns interessos partidistes sense tenir en compte el millor per les peces. Després del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració política d’independència del Parlament de Catalunya del dia 27 d’octubre l’estat aplica l’article 155 de la Constitució Espanyola. Ens trobem doncs, amb les institucions catalanes ocupades, les finances de la Generalitat intervingudes i l’empresonament i l’exili de líders polítics catalans. Amb aquest context es fa pública la sentència provisional del jutjat que hauria d’haver estat recorreguda per la Generalitat de Catalunyaperò que no es recorre perquè la Generalitat la tenim ocupada i governada pel govern espanyol.

La Generalitat de Catalunya sota l’aplicació de l’article 155 no va poder recórrer la sentència basant-se en la vulneració de diferents lleis catalanes i  en la preservació de l’estat de les peces. El govern espanyol no va defensar ni la legalitat de les adquisicions ni la unitat de les col·leccions del MNAC i del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal tal com li pertocaria com a part afectada en el procés judicial. Amb la inacció de la Generalitat ocupada doncs, s’ha dut a terme l’execució provisional dictada el passat 1 de desembre. I s’ha dut a terme sense vetllar per les obres, sense atendre els informes de conservació i les condicions de trasllat adequades.

El passat dilluns 11 de desembre va ser una vergonya la desproporcionalitat del desplegament policial adoptat per executar la sentència provisional i els horaris i formes en què es van realitzar. Es va fer un trasllat sense respectar les obres i van demostrar que la seva prioritat no eren les obres sinó els interessos polítics populistes per retornar-les a l’estat espanyol. Resumint: lamentable.

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate