Dia Internacional dels Museus 2013 al Penedès

Com cada any el dissabte més proper al 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus arreu del món. El Penedès no és una excempció i els diferents museus i municipis ja han publicat les seves activitats programades per aquest dissabte. És una ocasió que ens permet reflexionar sobre el paper dels diferents museus de la nostra societat i sobre la necessitat de conèixer i fer-nos més proper el patrimoni que tenim ben a prop.

La celebració dels Dia Internacional dels Museus va ser una iniciativa sorgida el 1977 de la XII Assemblea General del Consell Internacional dels Museus (ICOM) i que s’ha anat implantant any rere any fins a arribar l’any passat a la participació de més de 32.000 museus de 129 països diferents dels cinc continents. És una bona oportunitat que tenen els museus per apropar-se a la gent i donar-se a conèixer com a institucions al servei de la societat i del seu desenvolupament.

Cartell-Dia-internacional-dels-museus-20131Cada any el Dia Internacional dels Museus es celebra sota un lema diferents, enguany és ‘Museus (memòria + creativitat) = progrés social’, un lema que ens convida a reflexionar sobre la concepció pròpia del museu, una institució que és alhora mostra del passat i reflex d’actualitat, un pont de memòria i coneixement amb gaudi i oci, un punt de trobada intergeneracional, un atractiu turístic, econòmic i cultural, un element clau en l’educació i el desenvolupament de la societat…

Al Penedès tenim un gran ventall de museus i centres d’interpretació que són reflex del que hem estat i del que som. Són la nostra identitat i massa sovint la majoria de nosaltres no els coneix o creu que havent-los vist un sol cop ja n’hi ha prou. El Dia Internacional dels Museus, aquest dissabte 18 de maig, és una bona ocasió que tenim per descobrir i/o tornar-nos a endinsar en el patrimoni que tenim al costat de casa. Sentim-nos turistes encuriosits pel patrimoni del nostre territori, sentim-nos aprenents del contingut que mostren els diferents museus que tenim i sentim-nos orgullosos del llegat penedesenc en totes les seves variants.

Aquest dissabte els diferents museus del Penedès celebren jornades de portes obertes que ens permeten visitar-los de forma gratuïta i, molts d’ells, col·laboren també en la nit dels museus i organitzen diferents activitats per acompanyar aquesta jornada internacional. Entre les més destacades tenim la Nit Blanca del Vinseum a Vilafranca, el concert de cant gregorià i la visita guiada nocturna el Vil·la Museu Pau Casals amb un petit piscolabi al jardí, el concert de jazz i l’exhibició de dansa contemporània per les sales del Museu Deu, la visita del Palau Maricel de Sitges amb copa de cava o els diversos concerts que es faran de 19 a 24h als diferents museus de Vilanova i la Geltrú.

Una jornada ben atapeïda que ens permetrà gaudir d’una forma lúdica del patrimoni que ens envolta, tot esdevenint coneixedors del territori per poder-lo explicar als nostres fills, al públic estranger o a qualsevol interessat. Precisament, la millor manera d’apreciar on vivim és coneixent el propi territori, on els museus hi tenen un protagonisme inqüestionable. Aprofitem doncs, el Dia Internacional dels Museus per conèixer i apreciar el que tenim i convertir-nos en actius de difusió dels nostres museus i del nostre patrimoni que no deixa de ser el que ens identifica i ens defineix com a penedesencs i penedesenques.

Leave A Reply

Navigate