Fins el 14 d’octubre podeu veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’exposició “Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol” on Elena Ivanovna es desfà del vel que la deixava en un segon pla com a musa de Salvador Galí i es manifesta com a artista en la seva totalitat. La comissària de l’exposició i catedràtica en Història de l’Art, Estrella de Diego, manifesta que revisar l’obra de Gala és revisar l’obra de Dalí. En la mostra podem descobrir una artista que durant masses anys ha quedat tancada en un tocador ocult d’una habitació pròpia a Púbol.
Gala (Kazan 1894 – Portlligat 1982) provenia d’una família d’intel·lectuals de Rússia i durant la seva vida es va relacionar amb artistes i intel·lectuals diversos de l’època. Va ser el 1929 quan viatja a Cadaqués i coneix Salvador Dalí, de qui s’hi enamora i eclipsa artísticament fins que comencen una vida en comú. La seva convivència i complicitat els duu a la cooperació artística fins al punt que moltes de les obres de Dalí comparteixen autoria, a l’igual que la seva Fundació encara existent a dia d’avui. L’exposició parteix d’un treball intens d’investigació de l’obra d’aquesta artista i la posa al pedestal que es mereix, obligant així a reescriure molts relats d’arreu que parlen de Salvador Dalí.
Acompanyats de postals, cartes, documents, dibuixos i fotografes, les obres del mateix Dalí ara s’observen des d’un altre punt de vista, entenent que part de la producció daliniana és també obra de Gala. Els dots artístics d’un i altre es postulen i combreguen plegats en una creació artística on es fa difícil destriar l’aportació de Gala i la de Dalí. Com diu la comissària, Gala, a banda de ser una gran artista, “podia expressar la seva creativitat a través de l’obra que signava el seu marit”. A què espereu? Esteu preparats per trencar esquemes i veure el llegat dalinià des d’una altra perspectiva? Si és que sí, aquesta exposició és per vosaltres.
Jordi Medina Alsina