Sovint hi ha artistes, que per les raons que sigui, són pocs coneguts i la història els deixa en un segon pla restant camuflats en les obres d’una determinada època sense que el seu nom pugui tenir el reconeixement que li pertoca. El Consorci de Patrimoni de Sitges amb l’exposició Gustau Violet: art, pensament i territori ha volgut investigar, descobrir i posar en valor la figura d’un artista poc reconegut com és la de l’escultor Gustau Violet. La recerca acadèmica ha donat fruit a aquesta exposició que mostra Violet com un escultor amb una creativitat avançada pel context artístic de l’època i, alhora, ofereix una mirada uniforme entre les tendències artístiques de la Catalunya Nord i la del Sud.
Els Museus de Sitges han volgut tornar a desmuntar part de la seva exposició permanent per donar cabuda a una exposició temporal, aquest cop dedicada a un artista rossellonès. S’hi poden veure més d’un centenar de peces de Gustau Violet i d’altres artistes de l’època com Lluís Bausil, Manolo Hugué, Paul Gauguin, Esteve Terrús o Artistides Maillol. Si l’any 1905 Miquel Utrillo va organitzar l’Exposició dels artistes del Rosselló a la Sala Parés de Barcelona, ara el Consorci de Patrimoni de Sitges és qui resegueix el fil amb aquesta mostra de l’art rossellonès de principis de segle XX, la més important efectuada a Catalunya fins a dia d’avui.
Segons explicita el manifest en defensa de l’art regional que va presentar el propi Gustau Violet, l’art calia basar-lo i relacionar-lo en tres aspectes: la gent, el paisatge i les tradicions. La seva mirada artística doncs, no podia concebre’s sense el seu entorn natural, social i cultural. La seva obra ens transporta al Noucentisme que ressalta el paisatge mediterrani, la dona i els costums rutinaris i que denota aquesta connexió cultural entre la Catalunya Nord i la del sud. Al mateix temps, l’exposició reivindica el Rosselló de principis de segle XX com a punt d’encontre entre artistes, com a laboratori i experimentació artística que desencallarà en el surgiment de nous moviments i tendències en el camp de l’art.
La mostra ha estat possible gràcies al comissariat d’Ignasi Domènech i Ester Barón i a la feina dels tècnics del Consocri de Patrimoni de Sitges. Exposa obra de museus com el Cau Ferrat i Maricel de Sitges, el Museé d’Art et d’Histoire de Narbona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Museu Terrús d’Elna i el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. La podeu veure fins el 21 d’octubre al Museu de Maricel de Sitges.
Jordi Medina Alsina