Jo la dibuixo tal i com és, una ciutat viva i encantadora, amb molts potencials, amb molts referents, amb un patrimoni envejable, amb una activitat cultural inacabable i amb un dinamisme associatiu inimaginable.
No fa falta que us expliqui què tenim a Vilanova i la Geltrú, que us parli del jaciment arqueològic de Darró com a poblat ibèric i després romà, de les diferents torres medievals que ens lliguen amb el territori de frontera que fou el Penedès, del nucli medieval de la Geltrú que impulsà l’origen de la vila nova (1274 carta pobla Jaume I), de les múltiples referències a l’Havana Xica –entre elles la Plaça de la Vila i l’edifici de l’Ajuntament-, de les cases dels indians amb els diferents estils arquitectònics del moment (Noucentisme, Modernisme i Romanticisme), del Museu Romàntic Can Papiol, la Masia d’en Cabanyes o la Biblioteca Museu Víctor Balaguer amb una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya i amb la col·lecció bibliogràfica més important del segle XIX –ara ampliada amb el llegat del mestre Molas-, de la col·lecció més important de ferrocarrils del sud d’Europa, etc.
Vilanova té un patrimoni envejable que cal protegir, dignificar i revitalitzar per donar a conèixer la ciutat i reivindicar la nostra identitat i la nostra singularitat.
Vilanova i la Geltrú és una ciutat viva culturalment i així ho demostra la gran quantitat d’associacions i entitats que organitzen multitud d’actes i festivals o la gran quantitat d’artistes i grups de teatre, de música, de dansa… que no ens deixen indiferents amb les seves interpretacions i actuacions. Tenim una programació estable digne amb el Teatre Principal i l’Auditori Eduard Toldrà que ve ampliada amb la resta d’equipaments culturals i locals de les entitats que tenim a la ciutat.
La cultura però, no es fa només a porta tancada, defensem la cultura com a dret universal lliure de barreres econòmiques. Volem democratitzar la cultura i dur-la més al carrer perquè la cultura també ha de ser cohesió social i volem una ciutat més justa i més cohesionada. Apostem per incloure dins la programació estable actes que es facin al carrer i fer caps de setmana temàtics per apropar la cultura a la ciutadania. Perquè la cultura ens fa ser més comprensius amb l’altre i alhora més competitius.
La cultura a Vilanova i la Geltrú és una paraula viva que ens ajuda a entendre el tarannà dels vilanovins i vilanovines -anomenats llunàtics per alguna cosa-. La cultura és també sinònim de festa i Vilanova i la Geltrú destaca també per ser un referent en el mapa de patrimoni popular i festiu català. Podem parlar dels Tres Tombs més dignes, del Carnaval més satíric o de la Festa Major més lluïda i que mou molta gent. La gent de Vilanova i la Geltrú és gent que li agrada conviure i fer vida al carrer i per això sempre hi ha actes de tot tipus per gaudir de la ciutat i de la gent que hi viu.
La festa però, no es fa sola. Tenim aquest patrimoni popular i festiu gràcies a molta gent que hi ha cregut i a molta gent que continua apostant-hi. L’ajuntament no se’n pot desentendre i cal recolzar la festa com un dels estendards que més identifiquen la nostra ciutat. I és que, a més, la festa promou la cohesió social i la convivència, posa en valor l’espai públic com a espai de convivència i és un revulsiu de promoció de la ciutat i d’activació econòmica.
Com he dit abans, Vilanova i la Geltrú és una ciutat encantadora; el seu patrimoni, la seva activitat cultural i el dinamisme festiu i associatiu sumant-li la bellesa i qualitat de les platges, el clima i l’entorn natural que envolta la ciutat podem dir que Vilanova i la Geltrú és una excel·lent ciutat turística amb un sector hoteler, comercial i de la restauració diversificat, molt ben desenvolupat i de qualitat.
No apostem per una ciutat que visqui tan sols del turisme i perdi la seva identitat, el seu dinamisme i el seu tarannà. Precisament aquests són els nostres potencials. Apostem per un turisme sostenible i equilibrat al llarg de tot l’any que convisqui amb el dia a dia d’una ciutat viva i activa en tots els sentits.
Què volem fer amb tot això? Entenem la cultura, el patrimoni, la festa, el turisme i la promoció de la ciutat com un mateix paquet que cal coordinar i presentar de forma conjunta.
I així és com dibuixo jo Vilanova i la Geltrú, amb totes les seves riqueses i potencials que ens ajuden a construir un projecte de nova ciutat amb visió de futur, un projecte de ciutat que aprofitant tot el que tenim aconsegueixi ser aquella ciutat pionera cultural i econòmicament com ja ho fou el segle XIX i un projecte de ciutat que amb la seva frenètica activitat cultural ens faci ser una ciutat més justa, més cohesionada i que respongui a les necessitats pròpies del segle XXI.