Select Page

Cinc anys de l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú

jul. 16, 2021 | General

Aquest any 2021 celebrem el 5è aniversari de l’Espai Far. Si els fars acostumen a ser els elements d’orientació i guiatge de les embarcacions, podríem dir que l’espai far de Vilanova i la Geltrú ens orienta vers la nostra tradició marinera i ens guia explicant-nos la història i el llegat patrimonial de la ciutat a través del mar. L’Espai Far és un projecte polític que lliga la projecció turística de la ciutat amb el llegat mariner de Vilanova i la Geltrú. L’evolució de la nostra ciutat no s’entendria sense el protagonisme del mar i el nostre present no es concebria sense tantes i tantes persones que van fer i fan del mar la seva passió.

L’Espai Far compta amb tres espais expositius: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú amb objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera de l’Associació del Museu del Mar; el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués amb un seguit d’objectes d’arreu del món i el protagonisme indiscutible de la Carpa Juanita i, per últim, el bot de salvament insubmergible Víctor Rojas construït el 1916. L’Espai Far té com a objectius la conservació, difusió i estudi de la cultura i el patrimoni marítim local i per això forma part de la xarxa de museus marítims de la costa catalana.

Val a dir que el far que veiem avui no és l’original, el primer es va construir l’any 1834 i l’actual data de l’any 1902. El far de Vilanova i la Geltrú fa tres passades de llum amb un abast de 32 milles nàutiques -quelcom que el diferencia d’altres fars de la costa i el fa ser un punt de referència indiscutible pels mariners-. Al recinte s’hi conserva la casa del faroler que mostra la col·lecció del Museu del Mar i als jardins que l’envolten s’hi duen a terme tot un seguit d’activitats per donar a conèixer les col·leccions que s’hi allotgen i la cultura i la tradició marinera de Vilanova i la Geltrú en totes les seves vessants.

L’Espai Far constitueix a dia d’avui, un dels museus més rellevants de la nostra ciutat i està gestionat per l’Organisme Autònom de Patrimoni Local. Forma part de la marca de Museus de Vilanova i la Geltrú i és un dels elements patrimonials que ens aproxima a la distinció de vila marinera atorgada per la Generalitat de Catalunya. Enguany, estem celebrant el centenari del naixement de Francesc Roig Toqués amb diversos actes que donen a conèixer el personatge i el seu llegat a la ciutat. Entre altres, durant aquest estiu podeu anar a veure l’exposició “El món d’en Roig” a La Sala i podeu adreçar-vos a l’Espai Far per veure el mural commemoratiu.

En aquests cinc anys d’Espai Far s’han anat desenvolupant molts projectes, entre ells, vull destacar “Un objecte, una història” on es recupera la memòria oral a través dels objectes mariners i es dona protagonisme a la gent de mar. El Museu del Mar, que forma part del llegat que s’exposa a l’Espai Far, és l’herència de tot un conjunt de persones que volien deixar petjada del llegat mariner de la nostra ciutat i que, gràcies a totes elles, avui tenim aquest tresor. Amb les col·leccions del Museu del Mar, del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués i el bot de salvament Víctor Rojas, l’Espai Far esdevé un museu únic al nostre país.

Els aniversaris ens permeten fer aquesta retrospectiva històrica però, alhora, pensar en el futur. En els propers mesos començarem el tancament de l’espai que ocupa el bot de salvament marítim Víctor Rojas per guanyar un espai expositiu i polivalent per dur-hi a terme tallers i també estem renegociant el conveni amb l’autoritat portuària per ampliar-ne els usos i les activitats. 5 anys d’història d’aquest Espai Far que han vist i han donat veu a molta gent relacionada amb el mar. 5 anys d’Espai Far que han consolidat aquest projecte i el llegat i el relat mariner a la nostra ciutat. 5 anys que han estat possibles gràcies a molta gent. A totes i tots vosaltres, moltes i moltes gràcies!

Jordi Medina Alsina

La descoberta de l’origen d’un geni

La descoberta de l’origen d’un geni

A finals d’any la ciutat de Figueres va inaugurar el nou museu de la casa natal Salvador Dalí Us heu preguntat mai per què hi ha persones que destaquen per sobre de les altres o què fa a algú ser un geni? De ben segur que hi ha una part de genètica però, també, és...

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Unes grans estovalles blanques la vesteixen la fan majestuosa amb els plats i els coberts, tots ben col·locats com les festes requereixen, amb tovallons rosats, copes i centres verds. Només hi falten els comensals que assisteixen, com cada any, a aquella trobada...

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril...