Celebració del 120è aniversari del naixement de Carlie Rivel

El 23 d’abril d’aquest any es commemoren els 120 anys del naixement de Josep Andreu Lasserre, més conegut com a Charlie Rivel, un dels personatge més coneguts de la comarca del Garraf i icona de la vila de Cubelles. Fill d’una família que es dedicava al món de l’espectacle i el circ, aprengué ràpid l’ofici i al llarg de la seva trajectòria rebé diversos reconeixements. Fou un pallasso que va fer riure diferents generacions i se’l reconeix pel seu vestit vermell i el seu nas quadrat vermell, la seva guitarra i la seva cadira també vermella. Entre els seus espectacles, els més coneguts són els d’udolar a la lluna o de plorar com un infant. La vila de Cubelles l’ha homenatjat dedicat-li un monument, el nom d’un carrer i d’una escola i, sobretot, amb l’Exposició Permanent Charlie Rivel, situada a la planta baixa del Castell de Cubelles.

El 26 de juliol de l’any passat es van celebrar els 25 anys de l’obertura a la vila de Cubelles de l’espai dedicat a aquest personatge. Primerament va ser el Charlie Rivel Hall que estava situat a les galeries del Passeig Bardagí de Cubelles i actualment és l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel situada a la planta baixa del castell, al costat de l’Oficina d’Informació i Turisme de la vila de Cubelles. L’espai ajuda a difondre el llegat d’aquest pallasso universal exposant, entre altres, vestits de les seves actuacions, programes, cartells i fotografies. L’audiovisual de l’entrada, a lhora, ajuda a viure els seus espectacles i a transmetre els valors del circ i dels pallassos al públic visitant.

L’efemèride és un bon moment per fer cohesió comarcal amb una projecció mútua, per una banda donant a conèixer el personatge i l’Exposició Permanent Charlie Rivel i, per l’altra, donant a conèixer els actes de circ i de pallassos que es fan als diferents municipis de la comarca. La primavera d’enguany doncs, hauria d’estar carregada d’activitats familiars, tallers i espectacles de circ al voltant d’aquesta celebració. No fa falta organitzar noves activitats sinó aprofitar les que ja estan planificades amb la programació estable i amb les entitats i incloure-les en els actes del 120è aniversari del Charlie Rivel.

La celebració d’aquesta efemèride és també una manera de reivindicar els valors del món del circ i dels pallassos, aprendre i saber riure’s d’un mateix i poder posar somriures en els moments més difícils. La ciutat de Vilanova i la Geltrú, tot i que ara inclou els espectacles del circ en la seva programació estable, va abandonar dues oportunitats de projecció d’aquesta vessant artística: el festival de circ Trapezzi, que ara se l’ha quedat amb molt d’èxit Reus, i el Centre d’Interpretació del Circ La Vela, que estava situat al costat de la Masia d’en Cabanyes. La ciutat de Vilanova i la Geltrú políticament no hi ha cregut i ha deixat anar oportunitats amb tot el que mou la indústria cultural al voltant del món del circ. Potser cal posar més somriures a les nostres vides i aprofitar aquesta efemèride per adonar-nos de tot el què ens aporta.

Leave A Reply

Navigate