Categories
Cultura Museus Penedès

Celebració del 120è aniversari del naixement de Carlie Rivel

El 23 d’abril d’aquest any es commemoren els 120 anys del naixement de Josep Andreu Lasserre, més conegut com a Charlie Rivel, un dels personatge més coneguts de la comarca del Garraf i icona de la vila de Cubelles. Fill d’una família que es dedicava al món de l’espectacle i el circ, aprengué ràpid l’ofici i al llarg de la seva trajectòria rebé diversos reconeixements. Fou un pallasso que va fer riure diferents generacions i se’l reconeix pel seu vestit vermell i el seu nas quadrat vermell, la seva guitarra i la seva cadira també vermella. Entre els seus espectacles, els més coneguts són els d’udolar a la lluna o de plorar com un infant. La vila de Cubelles l’ha homenatjat dedicat-li un monument, el nom d’un carrer i d’una escola i, sobretot, amb l’Exposició Permanent Charlie Rivel, situada a la planta baixa del Castell de Cubelles.

El 26 de juliol de l’any passat es van celebrar els 25 anys de l’obertura a la vila de Cubelles de l’espai dedicat a aquest personatge. Primerament va ser el Charlie Rivel Hall que estava situat a les galeries del Passeig Bardagí de Cubelles i actualment és l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel situada a la planta baixa del castell, al costat de l’Oficina d’Informació i Turisme de la vila de Cubelles. L’espai ajuda a difondre el llegat d’aquest pallasso universal exposant, entre altres, vestits de les seves actuacions, programes, cartells i fotografies. L’audiovisual de l’entrada, a lhora, ajuda a viure els seus espectacles i a transmetre els valors del circ i dels pallassos al públic visitant.

L’efemèride és un bon moment per fer cohesió comarcal amb una projecció mútua, per una banda donant a conèixer el personatge i l’Exposició Permanent Charlie Rivel i, per l’altra, donant a conèixer els actes de circ i de pallassos que es fan als diferents municipis de la comarca. La primavera d’enguany doncs, hauria d’estar carregada d’activitats familiars, tallers i espectacles de circ al voltant d’aquesta celebració. No fa falta organitzar noves activitats sinó aprofitar les que ja estan planificades amb la programació estable i amb les entitats i incloure-les en els actes del 120è aniversari del Charlie Rivel.

La celebració d’aquesta efemèride és també una manera de reivindicar els valors del món del circ i dels pallassos, aprendre i saber riure’s d’un mateix i poder posar somriures en els moments més difícils. La ciutat de Vilanova i la Geltrú, tot i que ara inclou els espectacles del circ en la seva programació estable, va abandonar dues oportunitats de projecció d’aquesta vessant artística: el festival de circ Trapezzi, que ara se l’ha quedat amb molt d’èxit Reus, i el Centre d’Interpretació del Circ La Vela, que estava situat al costat de la Masia d’en Cabanyes. La ciutat de Vilanova i la Geltrú políticament no hi ha cregut i ha deixat anar oportunitats amb tot el que mou la indústria cultural al voltant del món del circ. Potser cal posar més somriures a les nostres vides i aprofitar aquesta efemèride per adonar-nos de tot el què ens aporta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *