Any nou, efemèride nova: 150 anys de Josep Puig i Cadafalch

L’any 2016 ha vingut marcat pels 150 anys del naixement de l’artista modernista Ramon Casas, amb una commemoració nacional que s’allargarà fins al setembre d’enguany amb diversesactivitats que es poden consultar al web de l’Any Ramon Casas. Aquest 2017 comença també amb l’anuncia d’una efemèride cultural i també de 150 anys del naixement, en aquest cas, del mataroní Josep Puig i Cadafalch. Se’l coneix com a arquitecte però, també fou historiador de l’art i polític. Entre altres fou president de la Mancomunitat de Catalunya i president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Fill d’una família de Mataró que eren propietaris de fàbriques textils, Josep Puig i Cadafalch va néixer l’1 d’agost de 1867. Inicià els estudis en arquitectura, física i belles arts. El món de la política l’atragué i s’hi involucrà fins al punt de ser cofundador de la Lliga Regionalista liderada per Francesc Cambó. Fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona, president de la Diputació de Barcelona i president de la Mancomunitat de Catalunya on va impulsar la catalogació i la restauració de molts monuments històrics i patrimonials del territori català. Fou també el promotor de les excavasions arqueològiques a Empúries.

En el camp de l’arquitectura se’l coneixper ser el constructor, entre altres, de les emblemàtiques Casa Ametller i Casa de les Punxes de Barcelona i per ser el creador del mètode de la restauració històrica. En aquell aleshores hi havia dues corrents de restauració oposades: una que era deixar els monuments tal i com estaven per reflectir el pas del temps i l’altre que era recontruir-los per veure com eren. Puig i Cadafalch defensava una anàlisi i estudi acurat de l’edifici o monument en qüestió abans d’una actuació de rehabilitació per tal de ser fidels al seu origen. Les seves primeres actuacions de restauració de monuments catalans foren l’església de Santa Maria que forma part del conjunt monumental del castell de Sant Martí Sarroca, el monestir de Sant Benet de Bages -que també ha tingut un important protagonisme en l’Any Ramon Casas i que fou aquest mateix qui li va encarregar- i el monestir de Sant Joan de les Abadesses.

En la seva tasca política creà la Junta Autònoma de Museus que posteriorment es passà a dir Junta de Museus de Barcelona. Mitjançant la Mancomunitat de Catalunya la figura de Puig i Cadafalch, com a especialista en art romànic, passa a centrar-se en la documentació, l’estudi i la catalogació de gran part del patrimoni català que ha permés la seva preservació. L’espoli de les obres d’art -especialment el de l’art romànic català- era una amenaça en aquell temps i calia actuar per documentar-lo, enregistrar-lo gràficament i catalogar-lo correctament. En aquest sentit, li devem a Puig i Cadafalch aquesta acurada tasca de catalogació i preservació que ens ha permés conservar monuments i edificis patrimonials d’alt interès històric pel nostre país. Que aquesta efemèride doncs, sigui a l’alçada del personatge.

Bon any a tots!

Jordi Medina Alsina

Save

Save

Save

Save

Leave A Reply

Navigate