Dissabte passat dia 21 de novembre a la ciutat de Vilanova i la Geltrú vam commemorar el centenari del naixement d’Albert Virella i Bloda, qui fou un dels pioners en la recerca i difusió de la història local al nostre país i, encara a dia d’avui, la seva obra és un referent en l’estudi de la història local de Vilanova i la Geltrú i del Penedès. Davant d’aquesta important efemèride, l’any passat es va constituir una comissió per organitzar els diferents actes commemoratius. Entre aquests, hi ha hagut la descoberta d’una placa commemorativa a la casa on va néixer i una taula rodona que va presentar el personatge des de diferents vessants: la seva obra bibliogràfica, els seus estudis històrics, el seu pas per la política, els seus estudis i carrera professional com a enginyer, els seus articles en diferents publicacions i la vida familiar. En totes elles es va posar de manifest que Albert Virella i Bloda tenia una labor d’estudi incansable i que, a dia d’avui és un referent indiscutible en la història de Vilanova i la Geltrú i del Penedès.
No seria agosarat afirmar que Albert Virella i Bloda és un exemple a seguir. Algú qui, a banda de la seva dedicació familiar i professional tenia aquell afany per contribuir en la seva ciutat, per aprofitar les seves inquietuds i aptituds per deixar un llegat als que hem vingut al seu darrere. Per la seva trajectòria l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li va concedir la Medalla de la ciutat i també va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Fou regidor d‘Esquerra Republicana de Catalunya i la seva vida és un autèntic reflex de posada en pràctica dels valors republicans. Entenia la política com un element de contribució a la ciutat i a la ciutadania, podríem dir que posava en pràctica la idea de “conèixer el passat per entendre el present i encarar un futur millor”. Fou una persona ulta i eudita però no deixà de sortir al carrer a defensar els ideals. Durant la seva joventut, en l’època franquista, fou detingut, empresonat i portat al camp de concentració d’Horta. Res però, detingué les seves inquietuds per continuar estudiant i servint a la comunitat.
Virella fou un home racional i analític, lleial al republicanisme, un ciutadà lliure i honest, un servidor de la pàtria (catalana, vilanovina i penedesenca) i un ciutadà que incansablement apostava pel bé comú. Tenia clar que el coneixement era la seva aportació a la ciutadania i va dedicar-s’hi dia rere dia. Eren freqüents els seus articles en diferents periòdics com el de la Democràcia de la secció local d’ERC de Vilanova i la Geltrú, al setmanari Villanueva y Geltrú, al Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, al butlletí de l’Agrupació Excursionista Talaia, a Destino, al Diario de Barcelona, al Correo Catalán i també, entre altres, la seva participació en la ràdio vilanovina. A tot això, cal afegir-hi tot el seu seguit de publicacions que, entre altres trobem:Vilanova i la Geltrú. Del mil·lenari de Cubelles al setè centenari de la Carta Pobla (Premi Catalònia 1974),Vilanova i la Geltrú: imatges de la ciutat i de la comarca (1951), Les classes socials a Vilanova i la Geltrú en el segle XIX (1977), Víctor Balaguer i Vilanova i la Geltrú (1986), Els anys tristos (1881-1900). Crònica de la decadència de Vilanova (1992) o Vilanova i la Geltrú durant la invasió francesa (1998).
Interessar-te per la història de Vilanova i la Geltrú doncs, és topar-te amb Albert Virella i Bloda. El seu llegat és viu i referma la idea que Virella fou un constructor d’identitat i de sentiments de pertinença vers la ciutat de Vilanova i la Geltrú, el Penedès i Catalunya. Us encoratjo a conèixer més sobre el personatge llegint el Retrat biogràfic d’Albert Virella i Bloda número 4 dins la col·lecció de Retrats publicats per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.