25 anys de les Jornades Europees de Patrimoni

Aquest cap de setmana del 16, 17 i 18 de setembre es celebran a Catalunya les Jornades Europees de Patrimoni, sota el títol Patrimoni de tot@s! Es tracta d’una iniciativa del Consell d’Europa per tal de donar a conèixer el patrimoni que tenim al nostre voltant i que forma part de les nostres riqueses com a societats. El patrimoni forma part de la nostra història i de la nostra identitat, el patrimoni forma part dels nostres paisatges naturals i urbans, el patrimoni ens aporta una manera de veure el món i el que ens envolta, el patrimoni forma part dels nostres béns com a pobles i nacions. El títol d’enguany s’escau pel fet d’entendre que el patrimoni no ha de ser el gaudi d’uns quants sinó que el patrimoni ha de ser a l’abast de tothom i tothom cal que se’l senti com a propi coincidint així amb les tesis de la nova museologia i dels valors republicans de les societats democràtiques.

L’origen de molts museus coincideix amb el de col·leccions privades que no estaven a l’abast de tothom sinó de les classes benestants, de la monarquia i de l’Església. Amb el canvi de mentalitat de la societat a partir de la Revolució Francesa, els museus comencen a obrir-se a la població per tal que aquells interessats també en poguessin gaudir. Avui, tot i que per visitar la majoria de museus del nostre país calgui pagar entrada, és cert que existeixen possibilitats per visitar gratuïtament els museus públics. El primer diumenge de mes acostuma a ser una jornada de portes obertes en molts museus i alguns també una tarda d’un dia entre setmana per promoure la gratuïtat pel públic local. Són però també ocasions per descobrir el patrimoni de forma gratuïta el Dia Internacional dels Museus (18 de maig) i les Jornades Europees de Patrimoni -que enguany a Catalunya n celebren aquest cap de setmana-.

Durant aquests dies 16, 17 i 18 molts museus han programat activitats ben diverses per conèixer el seu patrimoni i les seves col·leccions. Enguany fa 25 anys que es celebren! Us recomano doncs, visitar els webs dels museus que teniu més a la vora per conèixer què hi fan i poder viure aquestes jornades en companyia. I és que, ja ho sabeu, el patrimoni és de tot@s! Som tots qui el mantenim amb els nostres impostos i no pot restar tancat per al benefici exclusiu d’uns quants. A gaudir-lo! Bones Jornades Europees de Patrimoni!

Save

Leave A Reply

Navigate