125 anys del Cau Ferrat de Sitges

Aquest 2019 que deixem enrere ha estat l’any del 125è aniversari del Cau Ferrat de Sitges, una de les joies artístiques del nostre país. El Consorci de Patrimoni de Sitges ha volgut aprofitar aquesta efemèride per donar a conèixer aquest immoble i contextualitzar-ne el seu origen a través d’una exposició que es pot veure fins el 16 de febrer d’enguany. Si el Cau Ferrat és en si mateix una obra artística, aquesta exposició ens permet saber-ne més, aprofundir-lo i endinsar-nos-hi des de tots els àmbits i sentits.

Per Rusiñol el Cau Ferrat fou la plasmació d’un ideal d’Art Total. Anant a visitar el nou equipament de la Biblioteca Museu de Víctor Balaguer s’aturà a la vila de Sitges on s’hi enamorà. El paisatge, la llum i la bona relació amb la gent d’aquell indret no el deixaren indiferent. Sitges esdevingué el color en la seva obra, la plenitud en aquesta construcció d’un ideal artístic nou fins aleshores. Les dues cases de pescadors que adquirí a primera línia de mar les convertí en un temple de l’art, una casa-taller on podia fer les festes modernistes i allotjar-hi les seves col·leccions.

Santiago Rusiñol fou un artista polifacètic, se’l coneix principalment per la seva pintura però també va dominava l’art de les lletres i va ser un gran col·leccionista. Reivindicava l’obra artesanal i la seva preservació per salvaguardar el patrimoni cultural del país. D’aquí les diverses col·leccions que es mostren al Museu del Cau Ferrat de Sitges i que encara avui, embadaleixen el visitant i el transporten en un ambient d’inspiració artística, d’autoreflexió i de comprensió vers aquest Art Total que es desenvolupava en aquest indret.

Aquesta exposició és un bon moment per conèixer millor el Cau Ferrat i deixar que t’absorveixi al tornar-lo a visitar. Desperteu la vostra vena artística i ompliu-vos d’art!

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate